Prowadzisz piekarnię i zastanawiasz się czy obecny sposób pakowania pieczywa jest najlepszy?
Może zastanawiasz się czy nie lepszym sposobem będzie pakowanie w torebki papierowe, a jeśli tak to jakie, bo na rynku co najmniej kilka rodzajów papieru, torebki z okienkiem oraz możliwość wykonania własnego nadruku.
Z drugiej strony jako klienci też powinniśmy wiedzieć jakie są plusy i minusy pakowania pieczywa w opakowania papierowe i opakowania foliowe. Dobrze też wiedzieć jak pakować pieczywo aby było możliwie najdłużej świeże, lub gdy np. chcemy przechować pieczywo na dłużej. Czy przechowywać je w szafce w jutowym worku, w lodówce czy może w zamrożony trzymać w zamrażarce.
Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym artykule.
Przechowywanie pieczywa w odpowiednim opakowaniu to, przede wszystkim, droga do sukcesu, którym jest przedłużenie jego świeżości. Na ogół każdy kupujący ma do wyboru kilka możliwości, w co zapakować kupiony chleb lub bułki. Każde z opakowań, bez względu na to, czy jest to worek papierowy czy foliowa siateczka, ma swoje plusy i minusy. Wszystko zależy od tego, w jakich warunkach zamierzamy przechowywać wyroby, jak długo, oraz, w jakiej formie zamierzamy je spożywać.
Dlaczego przechowywanie pieczywa w odpowiednich opakowaniach jest tak ważne?
W pierwszej kolejności odpowiednie zapakowanie ma na celu zapobieganie działaniu mikroorganizmów, mogących wpłynąć negatywnie na stan pieczywa. Zadania, które powinno spełnić idealne opakowanie to zachowanie świeżości, czyli miękkości i zapachu. Najważniejszym elementem, który należy wziąć pod uwagę przy doborze rodzaju opakowania jest to, aby nie powodowało ono nadmiernego wysuszania. To, z kolei, doprowadzić może do zbyt szybkiego pozbycia się pary wodnej z wyrobów mącznych, a, w konsekwencji, do pleśnienia.
Rodzaj materiału powinien być dobrany do konkretnego pieczywa, które zamierzamy pakować. Należy uwzględnić takie czynniki, jak rodzaj pieczywa, okres oraz warunki przechowywania.
Inaczej postąpimy z bułkami, inaczej z chlebem pszennym oraz razowym, jeszcze innego rodzaju opakowania wymagają słodkie wypieki. Warunki przechowywania określają, w pierwszej kolejności, stopień wilgotności w pomieszczeniu, temperaturę oraz dostępność odseparowanego miejsca dla pieczywa, jak na przykład, chlebak czy oddzielna szafka.
Na rynku można znaleźć wiele różnego rodzaju opakowań dla pieczywa, takich jak papier, folia spożywcza, folia aluminiowa, termokurczliwa czy rozciągliwa, a także, opakowania papierowe, polietylenowe i celofan. Każdy z tych materiałów posiada różne właściwości, takie jak przepuszczalność pary wodnej, zapachu oraz powietrza, odporność na tłuszcze, wilgoć i światło. Najczęściej stosowane i szeroko dostępne dla klientów w większości sklepów i supermarketów są papierowe torebki i woreczki foliowe, i to właśnie na tych dwóch rodzajach skupimy swoją uwagę w danym artykule.
Materiał foliowy charakteryzuje się niską przepuszczalnością pary wodnej, zapachów oraz wilgoci. Chroni również przed tłuszczem, dzięki czemu produkty, zapakowane w folię mogą leżeć obok innych produktów spożywczych bez uszczerbku na ich smaku i aromacie.
Wyroby mączne, zapakowane w worek foliowy wysychają wolniej. Ich miękisz jest elastyczny i nie czerstwieje. Jednak para wodna, która nie posiada możliwości ujścia poza opakowanie osadza się na skórce oraz warstwie bezpośrednio pod nią, która z czasem przybiera giętką, nieco «gumowatą» formę. Jednak bez względu na to jest to dobry sposób, gdy chcemy zachować świeżość pieczywa, którego nie zamierzamy spożyć od razu po zakupie.
Foliowe opakowana to najlepsza opcja dla przechowywania pieczywo na dłużej.
Większość z nas pakuje świeżo zakupione chleb i bułki w jednorazowe worki foliowe. Głównie dlatego, że jest to wygodne oraz zapewnia wyrobom dobrą separację od czynników zewnętrznych. Folia spożywcza jest dobrym wyborem dla przechowywania chleba, gdyż zachowuje jego właściwości na dłużej.
Wysoka szczelność zapewni świeżość znacznie dłużej, niż opakowania z materiałów naturalnych. Do worków foliowych warto pakować wypieki o niezbyt silnym aromacie, a także produkty raczej suche. Nie należy natomiast długo przechowywać w nich słodkich wypieków z dodatkiem innych, miękkich składników, jak czekolada, lukier czy dżem.
Wiele piekarni decyduje się na zakup woreczków z własnym logo. Dzięki temu klient, zadowolony z jakości kupionych wypieków z chęcią wróci do danej piekarni, a worki na chleb z nadrukowaną nazwą ułatwi mu to zadanie.
Człowiek odbiera świat wizualnie. To, co widzimy najczęściej jest tym, do czego następnie się przyzwyczajamy. Dajmy potencjalnemu kupującemu możliwość zaznajomienia się z nazwą firmy, a jednocześnie z wysoką jakością jej wyrobów. Każdy raz, wyjmując chleb lub bułki z worka z nadrukiem piekarni, w której były kupione pozwoli klientowi przyzwyczaić się do widoku jej nazwy. Jeśli w dodatku wypieki były smaczne, zdecydowanie gwarantuje to ponowny wybór właśnie tej piekarni.
Drugą alternatywą, ogólnie dostępną i chętnie wybieraną przez kupujących są papierowe torebki. Podobnie jak materiał foliowy, posiadają one swoje plusy i minusy. Pieczywo, przechowywane w opakowaniach papierowych schnie znacznie szybciej.
Torebki papierowe to dobra opcja dla pakowania pieczywa, które zamierzamy spożyć w ciągu najbliższej doby. Jednak nie warto zostawiać go w nich na dłużej. Wysoka przepuszczalność wilgoci powoduje, że para wodna ulatnia się zbyt szybko, w wyniku czego pieczywo wysycha «na kamień». Miękisz staje się twardy i traci elastyczność, a same wyroby, można powiedzieć, przedwcześnie się starzeją.
Plusem papierowych opakowań jest to, że pieczywo w nich nie pleśnieje. Wysoka przepuszczalność wilgoci zapobiega pozostawaniu pary wodnej na skórce i tym samych, chroni przed kumulowaniem się bakterii, wywołujących pleśń.
Torebki papierowe to dobra opcja dla pakowania pieczywa, które zamierzamy spożyć w ciągu najbliższej doby. Naturalny materiał również świetnie nadaje się do składowania słodkich wypieków. Silny aromat słodkich dodatków jest odpowiednio filtrowany, a same wyroby pozostają miękkie i smaczne.
Każdy sklep oferuje inne rodzaje torebek papierowych. Dostępne są torebki z okienkiem i bez. W jakie z nich warto zainwestować? Zdecydowanie trafionym będzie wybór torebek z okienkiem. Pozwoli to nie tylko kasjerowi szybko zorientować się w wyborze klienta, ale również temu drugiemu da możliwość obserwacji wybranych produktów. Bułki i chleb, pakowane w worki z okienkiem, przede wszystkim, wyglądają smaczniej, co prowadzi do podniesienia sprzedaży tych towarów, jak również pozwalają sprawniej rozeznać się w zawartości opakowania.
Firmy, produkujące opakowania dla przechowywania pieczywa proponują różne opcje torebek: bez okienka, z okienkiem pionowym, idącym przez całą długość opakowania oraz z mniejszym okienkiem w wybranym miejscu na opakowaniu. Warto również pokusić się o nabycie worków z nadrukiem firmy. Wtedy klient, usatysfakcjonowany smakiem i świeżością pieczywa będzie szukał wyrobów właśnie tego, sprawdzonego już producenta.
Nieodpowiednie przechowywanie pieczywa może doprowadzić do dwóch najczęstszych problemów. Pierwszym jest wyschnięcie, drugim spleśnienie.
O ile pierwszy z nich jest praktycznie nieunikniony (jedynym sposobem na uniknięcie wyschnięcia chleba jest jego spożycie, zanim jeszcze zdąży się z nim cokolwiek stać), o tyle spleśnienie chleba jest rezultatem nieprawidłowego przechowywania nie tylko w niedostosowanym opakowaniu, ale również w złych warunkach.
Świeżo upieczone wyroby mączne powinno się trzymać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. W przypadku, gdy pomieszczenie i tak jest dosyć wilgotne, nie należy ich dodatkowo zawijać w folię spożywczą. Błędem jest również przechowywanie chleba w lodówce.
Obecna tam wilgoć przyspiesza proces pleśnienia. Jeśli nie posiadamy w domu chlebaka ani innej możliwości położenia pieczywa w odosobnionym miejscu, ciekawym sposobem jest zawinięcie go w folię aluminiową. Ochroni go ona przed działaniem czynników zewnętrznym i możliwe będzie bezpiecznie przechowywanie go nawet bez posiadania chlebaka.
Ciepłe pieczywo należy przechowywać w naturalnym opakowaniu, które pozwoli mu oddychać. Następnie warto zawinąć je w szczelną folię lub woreczek, co pozwoli utrzymać stały poziom wilgotności.
Bardzo ważne jest aby pamiętać, że zawijanie w folię powinno odbyć się dopiero po tym, jak chleb będzie całkowicie wystudzony. W innym wypadku stwarzamy bakteriom idealne warunki do tego, aby rozmnożyła się pleśń.
Jak już było wspomniane, schnięcie chleba to proces naturalny i nieunikniony, zwłaszcza, gdy zamierzamy przechowywać go dłużej niż parę dni. Jednak istnieją sposoby, pozwalające zachować jego świeżość. Chleb powinien być przechowywany w opakowaniu, stworzonym z naturalnego materiału. Świetną opcją będzie pakowanie chleba w lniane woreczki. Doskonale przepuszczają wilgoć, nie doprowadzając jednak do zbyt szybkiego się jej pozbycia. Jeśli jednak nie posiadamy woreczków lnianych można wykorzystać pergamin lub papierowe torebki, dostępne w każdym sklepie na dziale z pieczywem. Będą one pełnić podobną funkcję ze względu na naturalny materiał, jakim jest papier.
Oprócz opakowania, do którego bezpośrednio wkładamy chleb lub bułki warto zaopatrzyć się w dobrej jakości chlebak. Najlepszą opcją, dostępną na rynku będą te drewniane, gdyż, tak samo, jak z workami papierowymi, naturalny materiał ochroni przed utratą wilgoci. Dobrym wyborem będzie również chlebak ze stali nierdzewnej. Podobnie, jak drewniany ochroni on pieczywo przed szybkim pozbyciem się wilgoci, tym samym opóźniając proces schnięcia.
Według wyżej wspomnianych zasad, należy zapewnić pieczywu takie warunki, aby za szybko nie uwalniało ono pary wodnej. Jednak nie należy również doprowadzać do odwrotnego procesu, gdy uniemożliwimy uwalnianie się pary całkowicie. Trzymanie pieczywa w zbyt suchych warunkach prowadzi do wysuszenia, natomiast w zbyt wilgotnych, do pleśnienia. W takim wypadku wilgoć, wychodząca z miękiszu chleba pozostanie na skórce i, z powodu zablokowania jej dalszej drogi ujścia wywoła powstawanie pleśni.
Ogromnym błędem jest trzymanie chleba w lodówce. Po pierwsze, znajdujące się tam produkty, jak mięso, nabiał i warzywa mogą sprzyjać rozmnażaniu się bakterii, które, koniec końców, dopadną i chleb. Ze względu na niską temperaturę chleb szybko stanie się twardy i niesmaczny. Wilgoć, panująca w lodówce również nie pomoże wyrobom mącznym zachować chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza, a w dodatku przyspieszy proces pleśnienia.
Warto jednak zauważyć, że zamrażalnik jest idealnym miejscem do przechowywania chleba i bułek. Ujemna temperatura świetnie zachowa wszystkie właściwości pieczywa i jednocześnie zniweluje działanie bakterii, mogących wywołać pleśnienie. Pieczywo w zamrażalniku można trzymać kilka tygodni, a po wyjęciu będzie dokładnie takie same, jak byśmy właśnie przynieśli je z piekarni. Wystarczy zostawić je na pół godziny w temperaturze pokojowej lub podgrzać kilkanaście sekund w mikrofalówce.
Istnieje kilka sprawdzonych, niesamowicie prostych sposobów na przywrócenie świeżości czerstwemu chlebowi. Po pierwsze, takie pieczywo można po prostu podgrzać w mikrofalówce. Ważne, aby nie przesadzić, bo efekt może być odwrotny. Wystarczy kilkanaście sekund na średniej mocy.
Dla tych, którzy nie posiadają w domu mikrofalówki lub uważają jej działanie za niezbyt korzystne dla zdrowia jest opcja druga. Czerstwe pieczywo wystarczy umieścić w zamkniętej przestrzeni (może to być pudełko lub po prostu szczelna przykrywka) razem ze szklanką wody. Sucha bułka czy kawałek chleba wchłonie potrzebną ilość wilgoci i na pewien czas znów stanie się dużo bardziej świeże.